♥️ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες από 29€ και άνω που θα πληρωθούν με κάρτα ή paypal ή κατάθεση σε τράπεζα!

Η ανάπτυξη του μωρού σας πριν έρθει στον κόσμο

Oι γιατροί υπολογίζουν την εγκυμοσύνη από την τελευταία σας περίοδο, έτσι περίπου δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη, θεωρούν ότι είστε «έγκυος τεσσάρων εβδομάδων». Η μέση εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες, αν και ένα μωρό θεωρείται τελειόμηνο όταν γεννιέται ύστερα από κύηση 37 εβδομάδων. Ακόμη και μέσα στη μήτρα, τα μωρά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά αν το μωρό σας φαίνεται ότι έχει σταματήσει να μεγαλώνει, ο γιατρός σας θα ελέγξει το λόγο. Oι περισσότερες γυναίκες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη δεν καταλαβαίνουν τις πρώιμες κινήσεις του μωρού τους (στην επόμενη εγκυμοσύνη είναι πιο σίγουρες). Αν δεν έχετε νιώσει το μωρό να κινείται μέχρι την 20η εβδομάδα περίπου, ή αν το μωρό είχε αρχίσει να κινείται και μετά φαίνεται να σταμάτησε, ζητήστε τη συμβουλή της μαίας ή του γιατρού σας. Το πιθανότερο είναι ότι κατά τα διαστήματα ηρεμίας το μωρό κοιμάται, αλλά, αν ανησυχείτε, αξίζει τον κόπο να το ελέγξετε.

4-6 εβδομάδες
Το μωρό σας θα έχει εμφυτευτεί στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας μέχρι την τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και θα έχει μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας. Στις 6 εβδομάδες, το μωρό έχει μήκος περίπου 6 χιλιοστά και έχουν σχηματιστεί το κεφάλι, το σώμα και τα εμβρυϊκά άκρα. 


8-10 εβδομάδες
Η καρδιά του μωρού σας χτυπάει τώρα 140 έως 150 φορές το λεπτό και μπορεί να ανιχνευθεί με υπέρηχους. Το μωρό έχει φτάσει τα 13-25 χιλιοστά και τα κυριότερα όργανά του (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και νεφρά) έχουν σχεδόν σχηματιστεί. Τα μάτια, τα αφτιά, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών βρίσκονται στη σωστή θέση και είναι σχεδόν σχηματισμένα.


11-12 εβδομάδες
Το πιο ευάλωτο στάδιο της ανάπτυξης του μωρού έχει ολοκληρωθεί, αφού τα περισσότερα όργανα, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων, έχουν σχηματιστεί. Είναι αδύνατον, όμως, ακόμη να φανεί το φύλο του μωρού στο υπερηχογράφημα. Το κεφάλι του γίνεται στρογγυλότερο και τα νεφρά έχουν αρχίσει να λειτουργούν. Το μωρό τώρα είναι περίπου 75 χιλιοστά.

15-16 εβδομάδες
Μέχρι τη 16η εβδομάδα, έχουν σχηματιστεί πλήρως τα δάxτυλα των χεριών και των ποδιών, το μωρό μπορεί να αλλάζει εκφράσεις προσώπου, να πιπιλάει τα δάxτυλά του, να καταπίνει κάποια ποσότητα αμνιακού υγρού και να την αποβάλλει μέσω της ουροδόχου κύστης. Oλόκληρο το σώμα του καλύπτεται από λεπτό χνούδι. Ζυγίζει πλέον περίπου 125 γραμμάρια. Μπορεί να νιώθετε ήδη τις πρώτες του κινήσεις σαν «πεταλούδισμα» στην κοιλιά σας.

18-20 εβδομάδες
Αυτή την εποχή περίπου, οι περισσότερες μητέρες νιώθουν το μωρό τους να κλοτσά ή να κουνιέται. Ίσως μπορέσετε ακόμη και να διακρίνετε τις κινήσεις αυτές κάτω από το δέρμα σας. Το μωρό έχει μαλλιά στο κεφάλι και έχουν σχηματιστεί τα φρύδια και τα βλέφαρά του. Το δέρμα του καλύπτεται από μια λευκή λιπαρή ουσία, το εμβρυϊκό σμήγμα, που το προστατεύει από το αμνιακό υγρό. Αν δεν έχετε νιώσει το μωρό σας να κινείται μέχρι την 20ή εβδομάδα, ζητήστε από το γιατρό σας να το ελέγξει.

24 εβδομάδες
Το δέρμα του μωρού σας έχει αρχίσει να αυξάνεται σε πάχος. Ακούει καθαρότερα και οι δυνατοί, απότομοι θόρυβοι μπορεί να το τρομάξουν. Τα μάτια του είναι ανοιχτά και είναι άλλοτε ξύπνιο και άλλοτε κοιμισμένο. Τα μωρά που γεννιούνται ύστερα από 24 εβδομάδες έχουν πιθανότητες επιβίωσης σε μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών. Το βάρος του είναι περίπου 600 γραμμάρια και το ύψος του περίπου 36 εκατοστά.

32 εβδομάδες
Oι πνεύμονες του μωρού είναι πλέον αρκετά ώριμοι για να μπορεί να αναπνέει μόνο του και, αν γεννηθεί τώρα, οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι πολύ καλές. Έχει βάρος περίπου 1,3 κιλό και ύψος περίπου 40 εκατοστά.



36-40 εβδομάδες
Όλα τα όργανα τώρα είναι πλήρως σχηματισμένα, στο κανονικό μέγεθος, και λειτουργούν ομαλά. Oποιαδήποτε στιγμή μετά την 36η εβδομάδα, το κεφάλι μπορεί να «εμπεδωθεί», δηλ. να μετακινηθεί χαμηλότερα, στην πύελο. Το μωρό είναι πλέον έτοιμο να γεννηθεί.