♥️ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες από 29€ και άνω που θα πληρωθούν με κάρτα ή paypal ή κατάθεση σε τράπεζα!

ΝΙΝΙΔΑ και τι να κάνετε !

Η σμηγματορροική δερματίτιδα  [ ΝΙΝΙΔΑ  ] είναι η πιο συχνή δερματίτιδα της βρεφικής ηλικίας. Εμφανίζεται απο τη γέννηση και υποχωρεί περίπου στον 6ο μήνα της ζωής.

 
Της Τάλιας Τσιβιτανίδου- Κάκουρου, παιδίατρου- παιδοδερματολόγου  

    Εκδηλώνεται συνήθως με ξηροδερμία ή με λεπτή πιτυρίδα ή ακόμη με παχιά κιτρινωπά λέπια στο τριχωτό κεφαλής. Αυτό ονομάζεται και νινίδα.

    Το μωρό μπορεί να έχει επίσης κοκκινίλα και μικρό ξεφλούδισμα ανάμεσα στα φρύδια , πίσω απο τα αυτιά, στο λαιμό, τις μασχάλες, στην έσω επιφάνεια των χεριών και στην περιοχή της πάνας.Είναι άγνωστο που οφείλεται. Σίγουρα, δεν πρόκειται για αλλεργία αφού το μωρό δεν έχει φαγούρα που χαρακτηρίζει την αλλεργική ή ατοπική δερματίτιδα. Σημειώνεται ότι αλλεργία και ατοπία είναι συνώνυμες λέξεις.    

   Πώς αντιμετωπίζεται    

    Για να αντιμετωπιστεί η νινίδα κάνετε μασάζ στο κεφαλάκι του μωρού με ειδικό λάδι ή ακόμη και με λάδι φαγητού μία ώρα περίπου πριν το καθημερινό του λούσιμο/ μπάνιο και στο λουσιμο τρίψτε το απαλά ώστε να απομακρυνθούν τα λέπια. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κτενάκι γιατί μπορεί να γδάρετε το κεφαλάκι του μωρού και να υπάρξει μόλυνση.     

   Επαναλάβετε τη θεραπεία με το λαδάκι μόλις δείτε ξηροδερμία στο κεφαλάκι του μωρού.Αν χρησιμοποιήσετε λάδι για τη νίνίδα σε καθημερινή βάση για τουλάχιστο μία εδομάδα και η νινίδα επιμένει τότε να ενημερώσετε τον παιδίατρο σας.     

   Επίσης ενημερώστε τον παιδίατρο σας όταν το μωρό εκτός απο την νινίδα έχει και κοκκινίλες στο δερματάκι του ή αν έχει εικόνα σμηγματορροικής δερματίτιδας μετά τον 6-8 μήνα της ζωής.